Uploaded image for project: 'Qt'
  1. Qt
  2. QTBUG-73122

[REG 5.12.0] Display flickering when OpenGL used with KWin

    Details

    • Type: Bug
    • Status: Closed
    • Priority: P1: Critical
    • Resolution: Out of scope
    • Affects Version/s: 5.12.0 Beta 1, 5.12.0
    • Fix Version/s: None
    • Component/s: GUI: OpenGL, QPA: X11/XCB
    • Labels:
      None
    • Environment:
      openSUSE Tumbleweed x86-64: 20190115 (can repro from 20181214+)
      Linux 4.19.12 (openSUSE kernel-default)
      Plasma 5.14.5
      KF5 5.53.0
      xf86-video-intel: git 25c9a2fcc
      Intel HD Graphics 4000 (i5-3317U)
    • Platform/s:
      Linux/X11

      Description

      After updating Qt to 5.12.0, if compositing is enabled and set to OpenGL 2.0/3.1, significant flickering will show across the whole desktop.

      Users have reported this issue does not occur in the following cases:

      • Rendering backend is set to XRender
      • Vsync is fully disabled (None)
      • xf86-video-modesetting driver is used
      • Plasma Wayland is used

      Most reports have been with Intel graphics, but there are a couple of reports with Nouveau as well.

      Bisecting the issue points to commit 60cecc86f8 (xcb: Initialize OpenGL integration only when required). Recompiling 5.12.0 with the commit reverted stops the issue from occurring.

      Downstream bug report: https://bugzilla.opensuse.org/show_bug.cgi?id=1120090

        Attachments

        No reviews matched the request. Check your Options in the drop-down menu of this sections header.

          Activity

            People

            • Assignee:
              avolkov Alexander Volkov
              Reporter:
              qantas94heavy Karl Cheng
            • Votes:
              0 Vote for this issue
              Watchers:
              6 Start watching this issue

              Dates

              • Created:
                Updated:
                Resolved:

                Gerrit Reviews

                There are no open Gerrit changes